Kusters Interieur

www.bouwtinyhouse.nl

Een duurzaam tiny house.

Duurzaam betekent voor ons leven met wat je nodig hebt en wat extra dingen waar je blij van wordt. Proberen om met ons tiny house een kleine voetafdruk op de aarde achter laten. Je hebt nu eenmaal dingen nodig en sommige dingen zijn gewoon leuk. Daarbij gaan wij met ons tiny house proberen om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Een composttoilet, elektriciteit van zonnepanelen en nog veel meer.

Met ons grijze afvalwater zullen wij straks de planten water gaan geven. Dit in combinatie met een compost toilet maakt het mogelijk om zonder rioolaansluiting te kunnen wonen in een tiny house. Dit vraagt wel om een andere manier van schoonmaken. En als je dan in de kasten duikt om te bekijken wat er allemaal staat is het echt ongelooflijk hoeveel en hoeveel verschillende schoonmaak- en verzorgingsproducten wij in huis hadden. De een nog schadelijker dan de ander. Na een paar maanden alles opmaken zijn wij nu volledig overgestapt op ecologisch verantwoorde producten, zoals Ecover. We hebben nu veel minder producten in huis en het is eenvoudigweg beter voor het milieu. Straks komt dit in ons grijze afvalwater terecht en zullen onze planten er ook van moeten leven. Een hele zoektocht, maar het geeft een heel goed gevoel.

In ons tiny house komt een compost toilet. Welke dit gaat worden weten we nog niet zeker. Er zijn namelijk veel verschillende modellen op de markt. Deze keuze maken we later. En daarbij zal het straks echt wel even wennen zijn om zaagsel te gebruiken in plaats van een doorspoelknop.

Inmiddels hebben we een heel simpel composttoilet op proef. Natuurlijk is dat even spannend, maar de eerste ervaringen zijn geweldig goed. Je ruikt er niks van en in de emmer blijft er uiteindelijk niet veel van over dan een beetje compost. Dat is weer een hele geruststelling voor straks.

Voor in het tiny house hebben we gekozen voor een gescheiden systeem (nat en droog). We hebben alleen de inbouw besteld en gaan de toilet er zelf omheen bouwen. Dat is ook een stuk goedkoper. De compost kunnen we over het land verspreiden of als dat niet mogelijk of gewenst is afvoeren. De ombouw maken we van hout met een ‘normale’ toiletbril erop. We zitten er straks goed bij.

Voor de zonnepanelen hebben wij nog geen keuze gemaakt. Het eerste idee om een apart energiehuisje te maken is van de baan. We gaan een stellage maken met daarop de panelen om deze zo goed mogelijk in de zon te kunnen plaatsen. Deze laten we dan meedraaien met de stand van de zon voor nog meer efficiëntie. We zijn nu eerst bezig om te berekenen hoeveel energie we straks gaan verbruiken. Dat proberen we zo laag mogelijk te houden door bijvoorbeeld extra zuinige apparaten aan te schaffen en apparaten weg te laten.

Bij de eerste berekening blijkt dat we 15 zonnepanelen nodig hebben om volledig off grid te kunnen leven, ook in de winter. En dan zullen we nog dagen hebben dat we even geen apparaten kunnen gebruiken. Nu is het niet echt een optie om een veld van 15 zonnepanelen naast het tiny house aan te leggen en daarom zijn we opnieuw in de ontwerpstudio gedoken om daar iets slims op te bedenken. Misschien een ‘knijpkat’ voor noodsituaties!

Voor de elektrische apparaten toch even een apart tekstblok. Hier valt namelijk veel te bezuinigen. En als we straks off-grid willen zijn is dat ook hard nodig. We hebben alle elektrische apparaten uit het huis verzameld en bekeken of we het wel echt nodig hebben. De lijst met apparaten is werkelijk ongelooflijk lang. Lijkt wel of we niet meer zonder kunnen…..Uit deze eerste selectie viel al veel af zoals:  het koffiezetapparaat en bonenmaler (alternatief is het espressopotje op het fornuis) – magnetron – vaatwasser – droogtrommel – tosti-ijzer – broodrooster – sinaasappelpers – bakplaat – föhn – digitale wekker – stofzuiger – teken computer – naaimachine.

Vervolgens zijn we gaan bekijken of het ook zuiniger kan met de apparaten die overbleven. En daar is ook nog veel winst te behalen. Zeker met een zuinige koel-vriescombinatie en wasmachine. Apparaten die nog wel behouden blijven zijn onder andere het strijkijzer, oven, mixer, diverse opladers, computer, boiler, LED lampen, muziekinstallatie, wasmachine, koel-vriescombinatie.

Uit een overzicht blijkt dat we zeker 50% van onze apparaten weg kunnen bezuinigen waarvan we nu gaan bekijken of dit haalbaar is met zonnepanelen, of dat er nog zaken op gas moeten worden aangesloten (bijvoorbeeld de oven en koelkast).

Zeker is dat we niet veel kosten zullen hebben aan energie!

Verspilling

Verspilling is een van de dingen die op beginnen te vallen als je bezig bent met minimaliseren. Vooral verpakkingen en etenswaren. Als je daar wat alerter op bent dan kan je een hoop besparen in zowel geld als afval. Als we in het huisje wonen gaan we daar ook mee aan de slag om te bekijken hoe we onze afvalberg kunnen verkleinen. Een mooie uitdaging. Een van de mensen die ons daarin inspireren is Green Evelien. Zij hebben maar een halve zak restafval per jaar! Ongelooflijk. Haar website staat vol met nuttige tips.

Developed by Opolo Webdesign