Kusters Interieur

www.bouwtinyhouse.nl

Door te gaan wonen in een tiny house willen wij leven in slechts de ruimte die wij nodig hebben. Dit geeft ons financiële vrijheid, mentale vrijheid en een heleboel vrije tijd. Minimalisme is voor ons een manier van denken. Het geeft handvatten om straks met de juiste spullen in te trekken in ons tiny house.

Een van de dingen die we moeten doen om te minimaliseren is downsizen. Kleding, verzorgingsproducten, handdoeken, pannen, schrijfbenodigdheden, meubels etc. werkelijk alles wordt gedownsized als je in een tiny house gaat wonen. Vanaf januari 2015 zijn wij hiermee begonnen. Hoe lastig dit soms ook is, het geeft een enorm gevoel van vrijheid. Onbewust nemen spullen namelijk veel ruimte in beslag, zowel fysiek als mentaal. Die cursus boekhouden waar je nog aan zou beginnen, dat modelscheepje dat je wilde bouwen. Wij zijn er vanaf! Er is weer tijd voor siësta’s, heerlijk! Neem een kijkje achter de tabs om te zien hoe we dat doen. En welke uitdagingen daarbij komen kijken.

www.bouwtinyhouse.nl

Downsizen

Dit is rampzalig, het besef dat je in je tiny house over moet naar een erg klein kledingkastje. En dan hechten wij niet eens veel waarde aan kleding. En toch bleek uit alle hoeken en gaten van ons huis kleding te voorschijn te komen. Soms zelfs nog met de kaartjes eraan, schaamkleding. Inmiddels zijn we wel van 1,5 meter kast terug naar 1 meter kast. Mooi, maar we zijn er nog lang niet. Tenminste, in onze situatie blijkt dit voor een vrouw lastiger dan voor een man. Ik ben begonnen met alles stuk voor stuk uit te zoeken, vervolgens een week in een zak op de gang te laten staan en daarna naar de kleding verzamel box te brengen. Dat gaat in het begin heel snel, zo’n 20 zakken zijn al in deze box beland. De voortgang is er nu helaas een beetje uit. Er staat nu een lege zak in de gang, klaar om gevuld te worden………..

Het is gelukt! Er is weer een zak kleding uit de kast verdwenen. Vooral zomerkleding die ik het afgelopen seizoen niet aan gehad heb. En een aantal ‘herinneringen kledingstukken’, die je nooit meer aan doet. Het moet natuurlijk nog blijken, maar de herinneringen verdwijnen vast niet nu die kleding weg is. Het volgende project worden de jassen, we hebben nog een hele volle kapstok!

Nu de zomerkleding nog op zolder staat te wachten tot het mooi weer wordt hebben we samen ineens genoeg aan een kledingstang van 1 meter en 4 vakjes van een kast. Dat is geweldig. En dan hebben we nog steeds een plastic zak in de kamer staan om te downsizen. Het is wel grappig dat je merkt dat je kleding nu ook begint te slijten, normaal gebeurde dat alleen met mijn favoriete trui en spijkerbroek. En dat maakt het weer gemakkelijker om kleding weg te doen. De plastic zak is inmiddels al weer vol. Zou het dan toch passen straks…..

Wij zijn echte bourgondiërs en dat uit zich in een hele grote voorraad aan keukenspullen. In het tiny house komt echter maar een klein keukentje met nog kleinere kastjes. Dit vormt dus een groot dilemma. Net als bij de kleding werkt het voor ons het beste om een lege doos in de gang te hebben staan waar je dan steeds overbodige dingen in kan doen. Dit is niet de snelste manier van minimaliseren, maar dan bewaar je wel enig overzicht. Deze spullen gaan elke week naar de kringloopwinkel. Daar zijn we inmiddels vaste leveranciers geworden.

In de keuken, en eigenlijk door het hele huis, begin je goed te zien dat er veel dingen weg zijn. Heel overzichtelijk! Bij veel bezoek hebben we nu wel appelflappen op een stukje keukenrol, want zoveel gebaksbordjes hebben we niet meer (4) …. zo zie je maar, voor alles is een oplossing.

We hebben de kast uit onze bijkeuken verkocht. Dit zorgde ervoor dat  keukenspullen door het hele huis slingerde. Koffiebonen in de werkkamer en theepotten in de inloopkast. Niet echt handig. De werkelijkheid is dat we nog steeds niet genoeg gedownsized hebben in de keuken. Ik heb geprobeerd om alle keukenspullen ook daadwerkelijk in de keukenkastjes te proppen. Helaas het past nog niet eens…. Aan de slag maar weer, want straks hebben we minder ruimte dan al die keukenkastjes die we nog nog hebben.

Bourgondiërs verzamelen kookboeken, meters kookboeken! En laten we eerlijk zijn, wanneer en welke boeken gebruik je nu echt. Bij de eerste ruiming zijn ongeveer 10 dozen met boeken naar de kringloopwinkel gegaan. Alleen nu zitten we nog steeds met heel veel boeken die niet in het tiny house passen. Dit is een lastig onderdeel. We hebben nu niet alleen een lege doos staan, maar inmiddels een kast ingericht met boeken die we zeker wel willen bewaren. Dat schiet alleen ook niet heel erg op, want daar gaan veel te veel boeken naar toe. De digitalisatie is hier nog niet geland. Een uitdaging!

Deel 2, reisboeken. Ik heb alle reisboeken maar eens op de keukentafel gelegd. Echt een berg en sommige meer dan 10 jaar oud. Over de datum???? Ja, er staan minimaal verkeerde prijzen in. En zeg nou zelf voordat we weer naar de zelfde plek gaan is niet erg waarschijnlijk. Maar toch is dit een lastige, want ze zien er zo gezellig uit.

Yes, we boeken vooruitgang!! De stapel is nu echt overzichtelijk geworden. Er zijn nog 13  boeken waarin we een keuze moeten maken of ze mee verhuizen. Maar het grootste gedeelte is nu toch echt weg! En dat geeft een heel fijn overzicht van de boeken die we nog hebben, heerlijk. We hebben nu nog 5 vakjes van zo’n ikeakast vol met boeken…het is nog wel even de vraag of dat past in het tiny house. Anders wordt het nog erg lastig.

Een eigen tuin hebben wij niet gehad, wel een stukje grond bij het huurhuis waar we nu in zitten. En ik ben iemand met groene vingers. Door de jaren heen zijn er heel wat planten en gezellige tuinspulletjes aangeschaft. Gelukkig hebben die dingen in het Nederlandse weer flink wat te lijden en kunnen de meeste dingen de kliko in. Ik heb nog wel 3 grote potten met tuinplanten gevuld om mee te nemen. Niet echt een minimalistische gedachte. Maar ik moet straks ook het grijze afvalwater ergens laten…. het moet nog blijken of dit een excuus is of dat ze echt mee gaan.

We hadden bedacht om een apart energie/tuinhuisje te maken bij het tiny house. Daar konden dan ook de fietsen en tuinspullen etc. in. Echter nu blijkt dat niet veel meer over blijft dan die fietsen en dus laten we het extra huisje achterwege! Dat geeft een goed gevoel en scheelt weer een hoop klussen.

Bij de verhuizing naar de ouders van koen zijn de 3 plantenpotten mee gegaan en nu het voorjaar in aantocht ziet dat er weer gezellig uit. Het verhuizen van die potten was wel een heel gedoe, omdat die potten heel erg zwaar zijn. Niet echt een tiny house gedacht dus. Ik denk dat we straks gewoon regelmatig een tuin gaan bezoeken.

De kerstshows staan al weer voor de deur, al die gezellige lampjes, zingende kerstmannen en gekleurde ballen. Verleidelijk…Ik wil straks wel graag een echte boom in het tiny house. Die hoef je ook niet jaar in jaar uit te bewaren. Die wordt niet groter als een tafellampje, met hele kleine balletjes. Ook gezellig en wel zo goedkoop.

De kerst is nu echt in aantocht. Ik heb nog geen kerstmarkt bezocht. Daar heb ik ‘gelukkig’ ook geen tijd voor omdat we druk aan het bouwen zijn. Want het is maar de vraag of ik naar buiten kom met alleen de smaak van een kopje koffie.

Er zijn uiteindelijk maar een paar kerstspulletjes mee verhuisd en het is nog maar de vraag wat daarvan ook echt in het tiny house terug komt. Want zo kan je natuurlijk je huis ook met pasen, verjaardagen enz…. versieren met spullen die vervolgens een jaar in een kast blijven staan. Gezelligheid is niet gebonden aan versieringen maar veel meer aan de sfeer en die moet je toch echt zelf maken.

Bijna geen enkel meubelstuk kan mee naar het tiny house. En het leuke is dat met het saneren van alle andere spullen deze zaken vanzelf overbodig worden. Want zeg nou zelf, wat moet je met een lege kast? Wel grappig dat het zo vanzelf sprekend is geworden dat bijvoorbeeld theekopjes op een vaste plek stonden en ik nu regelmatig in een lege kast sta te gapen…..

Oke, het kan nog erger. Nu ook veel van de kasten zijn verkocht sta ik soms gewoon in een lege hoek van de kamer te kijken, want uhh daar stond toch wat??

Werkelijk alle meubels zijn weg! In ons tiny house wordt alles maatwerk, dat kost tijd, maar dan heb je ook wat. Het enige wat we wel gekocht hebben zijn 2 eetkamerstoelen en 2 fauteuils. We moeten nog even geduld hebben voordat deze in het huisje geplaatst kunnen worden.

Toch even aandacht voor het onderdeel handleidingen en bonnetjes. Bij de verkoop van de boekenkast kwam er een berg met een hoogte van 50cm tevoorschijn. En wat doe je daar mee? Niks dus. En als je iets niet weet staat het op internet. Ik heb alles in de oud papierbak gegooid. Dat ruimt weer lekker op. Echt een van die onduidelijke ruimtevreters.

In eerste instantie was het de bedoeling om een mini aanhanger te gaan maken voor de tuinspullen. Of eigenlijk buitenspullen. We hebben bij onze huidige woning een tuinhuisje en dat stond letterlijk vol tot de nok. Overal hadden we ‘handige opbergmogelijkheden’ gemaakt. Planken, rekken en kasten. Ik ben eens eerlijk, door de ogen van een minimalist, naar dit huisje gaan kijken. En jawel daar kwamen de overbodige spullen in het vizier! Uiteindelijk is het mij gelukt om slechts 1 kruiwagen met spulletjes over te houden en 2 fietsen. Ik wist niet wat ik zag toen alles eruit was. Een heerlijk opgeruimd gevoel. De miniaanhanger hoeft dus ook niet meer gemaakt te worden.

Het downsizen van elektronica is een bijzondere ervaring. In deel 1 zijn de magnetron, de bakplaat, het tosti ijzer en de broodrooster al verdwenen. Een leuke was ook de föhn, daar moet je af en toe een koud hoofd of natte haren op je werk voor over hebben. Nu hebben we ook deel 2 klaar, de oven, diepvries en vaatwasser. Aan de snelheid waarmee deze spullen zijn verkocht via marktplaats zou je zomaar kunnen gaan twijfelen of het niet heel erg nuttige apparaten waren. Op dag een stond ik al met een zak aardappelen voor een leeg gat waar normaal een oven in zat. En ik moet bekennen dat ik de diepvriespizza´s mis. Was altijd een lekker makkelijke lunch…. Gelukkig komt in ons tiny house straks ook gewoon een oven en een vriesvakje. En samen afwassen met de hand is best gezellig, eens kijken of dat over een half jaar ook nog zo is!

De berekening van het aantal benodigde zonnepanelen (15) heeft er voor gezorgd dat we onze elektrische voorraad opnieuw tegen het licht moeten houden. Een hiervan is de computer. Deze blijkt 1/4 deel van de totaal benodigde energie te verbruiken. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. We gaan over op een laptop. Deze kunnen we namelijk bij mooi weer opladen en later gebruiken!

Verzorgingsproducten is toch wel een verhaal apart. De badkamer, de keuken, de slaapkamer en zelfs in de hal duiken ze op. Overal zijn crèmes of andere vormen van verzorging voor beschikbaar. Bij het uitpluizen van de ingrediënten lijsten wordt je overspoeld door onuitspreekbare namen die ook nog allerlei slechte eigenschappen blijken te bezitten. Dit vergde een rigoureuze opruiming. Letterlijk alle verzorgingsproducten zijn verwijderd en slechts enkele nieuwe soorten zijn daarvoor in de plaats teruggekomen. Vertrouwde merken blijken namelijk niet zo vertrouwd te zijn met wat goed voor je is. Wij zijn overgestapt op natuurlijke verzorgingsproducten (Weleda). Een stuk duurder, maar je hebt veel minder nodig en het is een gezonde variant.

Je went er ook aan om op de ingrediënten te letten en dat beperkt de keuze enorm en vergemakkelijkt het eigenlijk alleen maar.

Als je eenmaal bezig bent met veranderingen blijkt alles aan bod te komen. Zo ook onze eetgewoonten. Dit begon met de documentaire Cowspiracy die laat zien wat de footprint op de aarde is van het produceren van vlees. Dit is enorm. Zodoende zijn wij gestopt met het eten van vlees en dat houden we nu al een jaar vol. Eigenlijk gaat dat best gemakkelijk.  Als je jezelf meer gaat verdiepen in de productie van eten en de ingrediënten lijsten gaat uitpluizen kom je er achter dat in zo’n beetje al het ‘makkelijke’ eten ongezonde toevoegingen en vooral veel suiker en zout is toegevoegd. Dat eten is uit onze keuken verdwenen en dat scheelt weer kast ruimte.  Geen pakjes, potjes en blikjes meer, maar een iets vollere koelkast met verse groenten. Heerlijk! En wat je smaak betreft, die veranderd gewoon mee.

Inmiddels zijn we in een redelijk ver gevorderd stadium van onze downsize acties. Het begint nu ook zowel mentaal al fysiek rust te geven. Mentaal blijkt het vooral te werken in minder zorgen over onderhoud van spullen en ‘druk’ om ergens iets mee te gaan doen. Fysiek merken we vooral dat bijvoorbeeld het schoonmaken veel sneller gaat. Je hoeft letterlijk minder schoon te maken, geen lijstjes meer met planningen wie wanneer iets gaat doen. Alles gebeurt gewoon even tussendoor. Het bespaart veel tijd. En die kunnen we nu goed gebruiken om aan het huisje te werken en als we er in wonen om leuke dingen te gaan doen, of gewoon lekker te chillen!

www.bouwtinyhouse.nl

Weer een volle auto met spulletjes voor de kringloop.

www.bouwtinyhouse.nl

Er kan weer een kast het huis uit.

www.bouwtinyhouse.nl

Ook reisboeken waar we niets meer mee doen kunnen weg.

Simplicity

Simplicity gaat voor ons over balans, vrijheid en plezier. Je leven vereenvoudigen door overbodige dingen weg te laten. Dit uit zich in:
minder bezittingen, minder privé afspraken, minder doelen en minder digitale connecties. Door deze dingen meer bewust en weloverwogen te doen is minder uiteindelijk echt meer! De dingen waar je wel tijd en energie in wilt stoppen doe je dan vanzelf met meer plezier, er is meer balans en dat geeft vrijheid!

Een prachtige weergave van de overgang naar minimalisme. Uiteindelijk gaan bij ons ook heel veel spullen weg in dozen, we doen er alleen iets langer over.

Ons leven is versimpeld. De spullen die de sanering zijn doorgekomen staan op zolder te wachten om later dit jaar ons tiny house te betreden. Tenminste, als ze niet alsnog in de kringloopwinkel belanden. Tijdelijk maken wij gebruik van de woning van de ouders van Koen. Op de computer, enkele boeken en wat kleding na zit alles in dozen. En vreemd genoeg missen we nog niks. Het versimpeld je leven helemaal. Geen rompslomp om je heen. Het interessante is dat je ook echt anders naar dingen om je heen gaat kijken. Van reclames om spullen aan te schaffen wordt je helemaal gestoord. Je bent net zo blij dat je er vanaf bent. En dat geeft heel veel rust. Het bevalt nog steeds uitstekend en we kijken er enorm naar uit om in ons huisje te trekken.

Developed by Opolo Webdesign