Kusters Interieur

ontwerp

Na heel veel schetsen zijn wij tot een definitief tiny house ontwerp gekomen. Hierbij was de maatvoering lastig te bepalen. Wij zijn begonnen met de maatvoering van een dieplader, 12 meter lang en 2,6 meter breed. Er zat in dit ontwerp nog een ‘werkkamer’ en zelfs een apart hokje voor de was. Inmiddels is veel in het ontwerp veranderd. De lengte is teruggegaan naar 9 meter en hierin wordt de slaapkamer op een vide gemaakt. De hoogte van ons tiny house wordt op het hoogste punt 3,98 meter. Om het geheel een mooie meer organische vorm te geven hebben wij ervoor gekozen om te werken met gebogen spanten voor zowel het dak als de wanden. De buitenkant wordt afgewerkt met cederhout.

de bouw

Op dit moment zijn we druk bezig met de opbouw. De trailer is afgewerkt en geïsoleerd met steenwol. Daar is ook het leidingwerk al in aangebracht. Koperen leiding voor gas en flexibele kunststof leidingen voor de water toe en afvoer. Ook de elektriciteit leiding is hierin al aangelegd. Het grote voordeel van een tiny house is dat je niet veel leidingen nodig hebt en ook niet veel meters lengte. Zo komt er maar 1 wasbak in en is 1 radiator voldoende. We zijn nu de wanden en het dak aan het afwerken. Daar komt ook steenwol in als isolatie. Om het geheel helemaal waterdicht te krijgen komt op de buitenkant een laag polyester. Dit wordt daaroverheen afgewerkt met cederhout.

We gaan als een speer met de bouw. De wanden zijn helemaal klaar. Het was een enorme uitdaging om alles op maat te krijgen, omdat alles rond is. Maar het resultaat mag er zijn! Daarna hebben we de ramen eruit gehaald. Dat was een hele klus, omdat je dan definitief moet bepalen hoe groot een raam wordt en op welke hoogte de ramen komen. Met behulp van wat stoelen en tape is het gelukt en de gaten voor de ramen zitten er in. Een voor de wc, een voor de douche, een in de keuken, een in de zithoek en twee in de slaapvide. Vervolgens moesten alle kanten en hoekjes afgerond worden met een schaaf en een vijl. Poehhh, wat een werk. Dit is nodig om straks de polyester om de hoeken heen te kunnen vouwen.

Polyester
Het aanbrengen van polyester is een hele klus en ook een ‘vieze’ klus. Bij de levering van de spullen leek het wel of we een chemische fabriek waren begonnen. Vaten, tonnen, flessen, 50 rollertjes, 50 emmers en nog veel meer moeten er voor gaan zorgen dat het tiny house waterdicht wordt. Het weer zit nu alleen even niet erg mee. Het is te koud en daardoor hard de polyester niet uit. Met heel veel kacheltjes in de tiny house tent wilde de temperatuur niet voldoende stijgen. Komende week gaan we met een hittekanon aan de slag. Dan moet het goed komen.

de bouw fase 2

Elke bouwfase heeft zo zijn pieken en dalen. Het aanbrengen van de polyester bleek een veel tijdrovendere klus dan verwacht en het werken met een gasmasker is behoorlijk pittig. In de kerstvakantie hebben we flink doorgewerkt om deze klus te klaren en ook om er vanaf te zijn. Maar….het resultaat mag er zijn! We hebben heel veel geluk gehad met het weer. De temperatuur steeg weer en was goed om de polyester uit te laten harden zonder kacheltjes. Gelukkig zijn wij nu aangekomen bij fase 2.

Voordat we aan de buitenkant de afwerking gaan maken van cederhout zijn we begonnen aan de binnenkant. Heel leuk, omdat je meteen resultaat van je werk hebt. We zijn begonnen met het bouwen van de vide. Heel mooi om te zien wat het ruimtelijke effect daar van is. En we zijn gestart met een pittige schilderklus. Voor de bescherming van het houtwerk, achter de isolatie, zetten we dit in de grondverf en vervolgens in de lak. Dat zijn zelfs voor een tiny house heel wat meters.

Een leuke klus was ook de aanschaf van de meubels. Goed zitten is een belangrijk aspect van lekker wonen in een kleine ruimte. We hebben bewust niet voor een vaste bank gekozen, omdat we van de vide een slaap/chillruimte maken. En eigenlijk vinden wij dat je op een stoel beter zit dan op een bank. Van de winkel, Don Jon en Eindhoven, mochten we de stoelen passen in het huisje. Heel fijn, omdat de meeste meubels veel te groot zijn voor een tiny house. We hebben gekozen voor 2 draaiende fauteuils  en 2 eetkamerstoelen. Hiermee kunnen we de indeling van het woongedeelte ook nog variëren. Een mooi resultaat.

Naast de leuke belangstelling voor ons project vanuit de media is het natuurlijk ook gewoon door klussen. Het wordt steeds warmer in het huisje. De grote hoeveelheden steenwol die we in de wanden en het dak hebben gemaakt zorgen daarvoor. Heerlijk. Het is een echt kriebelklusje en je moet zeker niet vergeten om met een stofmasker en een bril te werken. Die vezels gaan overal tussen zitten. Daarna hebben we de dampdichte folie er tegenaan gemaakt. Het lijkt nu wel een discobal als je er in staat (misschien moeten we het maar zo laten).

In de badkamer zitten de vormen er in. We hebben een zitje gemaakt voor de composttoilet en een wandje gezet om straks een glazen douchewand aan te hangen. Deze krijgt een naadloze afwerking van jawel….polyester. Dit is een heel mooi materiaal dat ervoor zorgt dat vocht geen kans krijgt om in de constructie te komen. We zullen dus nog een keer de gasmaskers uit de verpakking moeten halen.

De wanden zijn betimmert met vochtbestendig MDF. Deze zullen we straks wit schilderen als definitieve wandafwerking om het ruimtelijk te houden. De gezelligheid komt straks van de betimmering van de keuken, vloer en kasten. Maar voordat we daar mee aan de slag kunnen zijn we nu druk met de kozijnen. Een pittige klus, omdat ook dit maatwerk is. We hebben gekozen voor stalen kozijnen, omdat deze mooi dun uitgevoerd kunnen worden. Voorlopig zal er dus vooral gelast worden in het huisje!

De kozijnen zijn nog in ontwikkeling en zodoende zijn we alvast gestart met de gevelbekleding. Dat is echt een gave klus. Hiervoor gebruiken we western red cedar, heel duurzaam en dat vergrijst in de loop van de tijd.  In de tent ruikt het daarom nu naar sauna’s, relaxed! Ook de gevelbekleding is allemaal maatwerk, dat maakt het een pittige klus. De rondingen van het huisje zaten tijdelijk verstopt achter de polyester latten en komen nu weer mooi naar voren. Echt resultaat van je werk.

Developed by Opolo Webdesign