Kusters Interieur

camper-op-weg-950x300

Eisen aan ombouw en inrichting

Sinds 1 mei 2002 moet uw kampeerauto aan een aantal eisen voldoen als u in aanmerking wilt komen voor het kwarttarief of het halftarief.

De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarin de faciliteiten vast moeten zijn aangebracht.

De binnenruimte van uw kampeerauto heeft:

 • minimaal 2 vaste zitplaatsen
  Dit mogen draaibare zitplaatsen zijn voor de bestuurder en bijrijder.
 • een tafel
  De tafel mag zo bevestigd zijn, dat u die eenvoudig kunt verwijderen.
 • slaapplaatsen voor minimaal 2 personen
  Dit mogen slaapplaatsen zijn die u met de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:

  • bij een tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang minimaal 110 cm breed
  • bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minimaal 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en 60 cm breed
 • vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
 • een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte
  Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.
 • een vast ingebouwd kooktoestel voor gebruik in de binnenruimte
  Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron in de kampeerauto.

 

Afwijkende hoogte

Is de binnenruimte van uw kampeerauto niet minimaal 170 cm hoog, maar wel minimaal 130 cm hoog? Dan mag u de binnenruimte verhogen tot minimaal 170 cm, over een lengte van minimaal 100 cm en een breedte van minimaal 90 cm. Dit kan bijvoorbeeld met een vast verhoogd dak of een hefdak. Dit mag alleen als de kampeerauto aan de overige inrichtingseisen blijft voldoen.

 

Overgangsregeling

Heeft het RDW u vóór 1 mei 2002 een beschikking afgegeven, en betaalt u het kwarttarief? Maar is de binnenruimte van uw kampeerauto niet minimaal 170 x 200 x 90 cm? Dan geldt voor u een overgangsregeling. U blijft het kwarttarief betalen als uw kampeerauto voldoet aan de overige inrichtingseisen die gelden op de datum van uw beschikking.

Als uw kampeerauto een nieuwe houder krijgt, komt ook de nieuwe houder in aanmerking voor het kwarttarief als de beschikking vóór 1 mei 2002 is afgegeven. Als later blijkt dat de nieuwe houder niet voldoet aan alle voorwaarden, trekken wij de beschikking in. In dat geval is de overgangsregeling niet van toepassing.

Developed by Opolo Webdesign